Dotace NZU-C (tepleko - tepelné čerpadlo) - protokol pro výpočet průměrného součinitele prostupu tepla

08.02.2024 14:18

INFORMACE O PROGRAMU PRO VÝMĚNU PLYNOVÝCH KOTLŮ a elektrokotlů - OD ZÁŘÍ 2023

 

Finanční podpora pro výměnu plynových kotlů za tepelná čerpadla je definována v oficiálních Pokynech pro žadatele a Příjemce podpory v rámci subprogramu "Nová zelená úsporám" v rámci programu HOUSEnerg pro Modernizační fond RODINNÉ DOMY (platí od zveřejnění příslušného výzvy v září 2023). Podpora je poskytována pouze pro opatření, která byla provedena a zaplacena po 1. lednu 2021.

 

Žadatelé v rámci dotace jsou úřadu (Státním fondem životní prostředí) často vyzváni k doložení dokumentu prokazující splnění klasifikační třídy domu. Pokud s tímto máte problém, rádi ho pro vás do 2 dnů zpracujeme. >KONTAKTUJTE NÁS<.

Nebyl doložen dokument prokazující splnění klasifikační třídy domu A-D

Co znamená věta „nebyl doložen dokument prokazující splnění klasifikační třídy domu A-D“, kterou jste do mailu obdrželi od SFŽP, jakožto vyjádření k žádosti o dotaci NZU-C?

Tato věta znamená, že ve vaší žádosti o dotaci nebyl předložen dokument, který by potvrzoval splnění klasifikační třídy domu A-D. Klasifikační třída označuje energetickou náročnost domu, přičemž třída A značí nejnižší energetickou náročnost a třída D nejhorší, kterou ještě SFŽP prostředí akceptuje pro přiznání žádosti. Pokud vám obálka budovy (součinitel prostupu obálkou budovy) nevyjde A-D, tedy hůře než D, pak nemáte nárok na dotaci. Bez předložení dokumentu o klasifikační třídě nemůže být posouzeno, zda váš dům splňuje požadavky pro poskytnutí dotace v rámci NZU-C. Je tedy nezbytné dodat tento dokument, aby bylo možné žádost o dotaci dále posoudit.

 

Pokud vám tedy přijde výzva na doplnění dokumentu prokazujícího splnění klasifikační třídy domu A-D, pak to v podstatě znamená, že musíte najít energetického specialistu (třeba tedy nás), který na základě podkladů vypracuje PENB nebo alespoň levnější „Protokol obálky budovy“, tedy EŠOB, ve kterém bude patrné, jaké hodnocení má obálka vaší budovy. Jako jedni z mála vám dopředu z podkladů umíme ZDARMA sdělit, zda vaše budova vychází nejhůře do D, nebo vychází pro hůře. Díky tomu nebudete muset utrácet za zpracování dokumentu prokazujícího splnění klasifikační třídy domu A-D, pokud dopředu pro vás zjistíme, že dům je na tom hůře. Vypracování by bylo zbytečné, tj. potvrdilo by to, že dům nesplňuje formální podmínky dotace. Proto, pokud vám přijde od SFŽP tento text „nebyl doložen dokument prokazující splnění klasifikační třídy domu A-D“, pak nás obratem kontaktujte, vyřešíme pro vás tuto věc do 2-3 dnů.

 

 

Podpora v podkategoriích C.1 - VÝMĚNA ZDROJŮ TEPLA

a) Podpora je poskytována pro pořízení a instalaci nového hlavního zdroje tepla pro vytápění v existujícím rodinném domě, nebo v ohraničené bytové jednotce rodinného domu včetně přípravy teplé vody, spolu s jeho začleněním do vytápěcího systému místo stávajícího hlavního zdroje tepla pro vytápění v následujících případech výměny: plynových kotlů a starších ohřívačů věku minimálně 20 let za tepelná čerpadla za splnění podmínek dle bodu b).

b) Podpora pro výměnu elektrického a plynového vytápění je udělována pouze pro rodinné domy, jejichž obálka budovy splňuje požadavky pro průměrnou třídu koeficientu prostupu tepla v rozmezí A až D, stanovené dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov. Splnění třídy není požadováno pro památkově chráněné budovy nebo kombinaci s podporou v oblasti podpory A.

 

VÝŠE PODPORY v podkategoriích C.1

  • TCA/TCA+ Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch...VYTÁPĚNÍ 60 000 Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 80 000 Kč

  • TCV/TCV+ Tepelné čerpadlo vzduch-voda...VYTÁPĚNÍ 80 000 Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 100 000 Kč

  • TC+FV Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch nebo vzduch-voda pro vytápění a ohřev vody s podporou FV 140 000 Kč

  • TCK/TCK+ Tepelné čerpadlo země-voda s plošným kolektorem...VYTÁPĚNÍ 120 000 Kč / VYTÁPĚNÍ+OHŘEV VODY 140 000 Kč

 

KOMBINACE dotace na tepelné čerpadlo s fotovoltaikou

 

Pokud se instaluje tepelné čerpadlo pro vytápění a ohřev vody spolu s podporovaným solárním systémem pro ohřev vody, bude preferován ohřev teplé vody solárním systémem.

Podpora pro opatření TČ+FV je určena pro systémy kombinující tepelné čerpadlo a stávající nebo nový fotovoltaický systém, který splňuje stejné požadavky na instalaci jako fotovoltaické systémy podporující účinné využití tepelného čerpadla, uvedené v části 4.3.3.2, písm. j). To zahrnuje i objem a způsob ohřevu akumulačních nádrží, řízení výkonu tepelného čerpadla a regulaci.

Pro získání podpory pro systém s efektivním využitím tepelného čerpadla je třeba splnit následující podmínky:

  • Tepelné čerpadlo spojené s FVE musí sloužit jako hlavní zdroj tepla pro vytápění a ohřev vody a musí umožňovat regulaci výkonu.

  • V systému musí být instalována akumulační nádrž nebo nádrže o celkovém objemu nejméně 400 litrů pro ohřev teplé vody nebo jejich kombinace.

  • Regulační systém musí sledovat aktuální výkon fotovoltaické elektrárny a spotřebu. Pokud je k dispozici dostatečný výkon pro spuštění tepelného čerpadla, zajistí jeho použití pro ohřev vody v akumulační nádrži nebo zvýší požadovanou teplotu vody v nádrži nad základní úroveň, aby bylo tepelné čerpadlo využito pro dohřev,

  • Podpora není poskytována, pokud byla nebo je poskytována podpora pro výměnu zdroje (v podkategoriích C.1) za jiný typ než tepelné čerpadlo a pro opatření TC+FV.

MINIMÁLNÍ ROZSAH ODBORNÉHO POSUDKU pro podkategorií C.1

Kopie GRAFICKÉ ČÁSTI PRŮKAZU ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI dle vyhlášky č. 264/2020 Sb., popř. č. 78/2013 Sb. o energetické náročnosti budov, nebo samostatný protokol pro výpočet průměrného součinitele prostupu tepla pro hodnocenou a referenční budovu zařazením do příslušné třídy dle pravidel uvedených ve vyhlášce č. 264/2020 Sb. Předkládá se pouze pro vybrané žádosti v podkategorií C.1 na výměnu plynových kotlů a topidel. Dokument musí být zpracován energetickým specialistou, držitelem oprávnění dle § 10 odst. 1 písm. b) zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů. V případě předložení pouze protokolu o výpočtu může být zpracování autorizováno osobou dle zákona č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě, ve znění pozdějších předpisů.

 

ZPRÁVA O INSTALACI ZAŘÍZENÍ / realizaci opatření – je součástí dokumentů předkládaných pro potvrzení realizace (viz část 5.2 Dokumenty vyžadované pro potvrzení realizace projektu). Formulář je ke stažení na webových stránkách programu.

 

DOKUMENTY PRO PODÁNÍ ŽÁDOSTI

  • Odborný posudek

  • Dokument prokazující vlastnictví bankovního účtu žadatele

  • Souhlas spoluvlastníků nemovitosti

  • Fotodokumentace stávajícího zdroje (viditelné napojení na vytápěcí systém a v případě spalovacích zdrojů také na komínové těleso). Pro plynové kotle a topidla je také vyžadován detailní snímek výrobního štítku s čitelným rokem výroby / Toto se vyžaduje pouze u podpory pro výměnu zdroje v podkategorií C.1 (fotodokumentace stávajícího zdroje není povinná pro výměny provedené před 1. 10. 2021).

  • Průkaz energetické náročnosti budovy (PENB) včetně protokolu, platný pro dokončenou novostavbu. Předkládá se pro žádosti o opatření C.1 až C.4 pro budovy, kde je plánováno provedení těchto opatření do 3 let od jejich dokončení nebo Dokument prokazující splnění požadavku na třídu koeficientu prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb. Předkládá se pro žádosti v podkategorií C.1 o podporu pro výměnu plynového kotle (nebo plynových topidel).

 

DOPLŇUJÍCÍ DOKUMENTY PRO POTVRZENÍ REALIZACE PROJEKTU

Doklady jednoznačně prokazující dokončení realizace podporovaných opatření v rozsahu a parametrech uvedených v schválené žádosti

ZPRÁVA O INSTALACI ZAŘÍZENÍ / realizaci opatření – předkládá se pro podpory v podkategoriích C a D. Oficiální vzor a pokyny pro vypracování jsou dostupné na webových stránkách programu. Pro obnovitelné zdroje energie musí být zpráva vystavena oprávněnou osobou dle zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, a platná verze a pro tepelná čerpadla bez hermeticky uzavřeného chladicího okruhu také dle nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 517/2014 ze dne 16. dubna 2014 o fluorovaných skleníkových plynech a o zrušení nařízení (ES) č. 842/2006 (Zpráva není požadována pro výměny, které proběhly před 1. 10. 2021. V těchto případech může být zpráva nahrazena předávacím protokolem nebo jinými podobnými dokumenty)

 

Dokumenty prokazující TECHNICKÉ VLASTNOSTI použitých výrobků – předkládají se pouze pro výrobky, které nejsou uvedeny ve Seznamu výrobků a technologií (SVT). Vlastnosti použitých materiálů a výrobků a jejich soulad s odborným posudkem je nutno prokázat pro všechny konstrukce a výrobky, které mají podstatný vliv na splnění podmínek programu

 

FOTODOKUMENTACE provedeného opatření

 

Potvrzení o EKOLOGICKÉ LIKVIDACI původního nevyhovujícího zdroje tepla – předkládá se pouze pro podpory v podkategorií C.1, s výjimkou případů elektrického vytápění.

 

Co je to „protokol průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy“

Dokument prokazující splnění požadavku na klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb" se týká potřeby prokázat, že budova, pro kterou žádáte o podporu v rámci daného programu (podpora na výměnu plynového kotle v podkategorií C.1), splňuje určité energetické standardy ohledně tepelné izolace a účinnosti využívání energie.

 

Dokument prokazující splnění požadavku na třídu koeficientu prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb.

 

Jedním z hlavních faktorů, který se sleduje při hodnocení energetické efektivity budovy, je průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy. Tento součinitel udává, jak efektivně je budova izolována proti ztrátám tepla a jak účinně udržuje teplotu uvnitř budovy. Toto musí být potvrzeno Dokumentem prokazujícím splnění požadavku na třídu koeficientu prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb.

 

Dokument "prokazující splnění požadavku na klasifikační třídu průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy" je tedy zpráva nebo certifikace, která potvrzuje, že vaše budova má správnou izolaci a splňuje požadavky na energetickou účinnost stanovené v dané vyhlášce (vyhláška č. 264/2020 Sb). Tento dokument je důležitým prvkem při žádosti o podporu na výměnu plynového kotle, protože ukazuje, že vaše budova je energeticky účinná a odpovídá stanoveným standardům.

Nutno, aby výsledek výpočtu Dokumentu prokazující splnění požadavku na třídu koeficientu prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb., byl nejhůře D, jinak o dotaci nejde žádat.

 

Podrobné požadavky na tento dokument jsou uvedeny v samotné vyhlášce nebo v příslušných směrnicích k programu. V případě nejasností je vhodné se obrátit na příslušné úřady nebo organizace, které program spravují, pro konkrétní informace a pokyny ohledně tohoto dokumentu.

 

Odborné poradenství zdarma a pomoc s vyřízením dotace

Jak již bylo uvedeno, pro úspěšnou žádost o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám C (NZÚ-C) je klíčovým krokem mít zpracován protokol průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy. Tento protokol, který stanovuje účinnost izolace budovy a její schopnost udržet teplotu, je nezbytným důkazem splnění energetických standardů. Obálka budovy musí dosáhnout nejhůře na hodnocení třídy D, aby bylo možné žádat o dotaci.

 

V tomto bodě bychom rádi podotkli, že jsme zde, abychom vám pomohli. Naši odborníci jsou vyškoleni pro zpracování tohoto protokolu. Navíc, pokud máte zájem o naši pomoc, jsme schopni v předstihu zdarma zhodnotit, zda má váš protokol průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy potenciál dosáhnout třídy D. To by znamenalo, že máte reálnou možnost žádat o dotaci NZÚ-C na fotovoltaiku nebo výměnu zdroje vytápění.

 

Naše služby zahrnují komplexní odbornou pomoc při celém procesu, včetně zpracování potřebných dokumentů a posouzení, zda váš projekt splňuje požadavky programu. S naším know-how můžete být klidní, že vaše žádost bude mít nejlepší šanci na úspěch. Budeme se těšit na možnost spolupráce a realizaci vašich energetických úspor.

 

Pokud naznáme ze vstupních podkladů či informací o budově, že „Dokument prokazující splnění požadavku na třídu koeficientu prostupu tepla obálkou budovy dle vyhlášky č. 264/2020 Sb. nebo č. 78/2013 Sb.“ vám nevyjde do D, nebudeme nic účtovat a zde naše spolupráce skončí.

> Potřebujete posouzení na dotaci NZU-C, kontaktujte nás.